Ön jelenleg itt tartózkodik: Felülvizsgálatok / Tűzjelző


 Cimke felhő


Partnereink

LinkBank

szakember kereső

Linkgyűjtemény


Kérdések és válaszok

Tovább a kérdések és válaszokhoz

Tűzjelző


Tűzjelző rendszer felülvizsgálat debrecenA tűzjelző rendszer üzembe helyezésekor és hatósági átadásakor elvégzett ellenőrzések csak azt bizonyítják, hogy a rendszert helyesen telepítették és működtetik. Mivel a tűzjelző rendszer életciklusának nagy részében nyugalomban van, működőképessége sokszor a kezelői számára sem egyértelmű. Általában vészhelyzetben van a rendszerre a legnagyobb szükség, amikor is azonnal megbízhatóan kell működnie; ilyenkor már nincs lehetőség semmiféle karbantartásra vagy egy esetleges hiba kijavítására.A hosszú távúmegbízható működés tehát csak a rendszeres ellenőrzésekkel, felülvizsgálatokkal és karbantartásokkal biztosítható.

A felülvizsgálat körébe tartozik a rendszer eszközeinek, berendezéseinek működőképességi szempontból történő ellenőrzése, valamint a környezeti, személyi feltételek ellenőrzése, hiszen ezek,hasonló mértékben veszélyeztethetik a tűzjelző működését.

Karbantartásnak nevezzük azokat a tevékenységeket, melyekkel egy adott berendezést, eszközt megfelelő, működőképes állapotban tartunk. Ebbe a körbe tartoznak a meghibásodások javításai, de például a füstérzékelők megfelelő érzékenységének fenntartását célzó ellenőrzési és tisztítás tevékenységek is.

 

A FELELŐSÖK


- A tűzjelző berendezésért felelős személy (az üzemeltető részéről)
A létesítmény tulajdonosa, a létesítmény üzemeltetéséért, irányításáért felelős munkatárs vagy egy - valamelyikük által - kijelölt személy,aki a tűzjelző rendszerért és a tűzbiztonságért felelősséggel tartozik. Nagyobb szervezet esetén ez a személy a tűzvédelmi felelős is lehet.
- Szakképzett karbantartó

A tűzjelző rendszer gyártójának, beszállítójának, telepítőjének vagy az üzemeltető személyzetének egy alkalmazottja, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel és tapasztalattal, a megfelelő eszközökkel és információkkal az adott feladatok elvégzésére. A karbantartók szakképesítését jelenleg a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet írja elő. A képesítés 5 évre szól, melynek lejárta után továbbképzésben kell részt venni.

A felelős személynek a rendszert naponta, havonta és negyedévente kell ellenőriznie és az üzemeltetési naplóba regisztrálni.

 

A felülvizsgálat és karbantartás előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, a MSZ 9785-2:1980-as szabvány (Tűzjelző berendezés, főbb egységek, létesítés és felülvizsgálat) és a BS 5839:1-1988 (Épületek tűzérzékelő és -jelző rendszerei, Tervezési, létesítési és karbantartási szabályzat) tartalmazzák.

Fentiek alapján elmondható, hogy a szakképzett tűzkarbantartónak a felülvizsgálatok során a következő területeket kell ellenőriznie, valamint minden ellenőrzést és észlelt állapotot dokumentálnia:

 • a személyi feltételeket (a kezelőszemélyzet felkészültségét, az üzemeltetési napló vezetését, az állandó felügyelet meglétét);
 • a környezeti feltételeket (a létesítményben bekövetkezett építészeti vagy funkcionális változásokat, az érzékelők és jelzésadók megfelelően szabad helyzetét, a téves jelzések lehetséges okait);
 • a műszaki feltételeket (valamennyi hibaállapotot, a tápegységet, a kezelőegységeket, hurkonként legalább egy érzékelőt, a hang- és fényjelzők működését, a távfelügyelet felé menő átjelzést stb.).

 

A tűzjelző rendszer karbantartási módszereiről: 

 

 

 • Szemrevételezéssel ellenőrizhetőek: a tűzjelző berendezés érzékelőinek sértetlensége, megfelelő helyzete (nincs-e takarásban), épek-e az elektromos csatlakozások és a vezetékek szigetelése , a tűzjelző központ, a tartalék áramforrás kábeleinek megfelelő kötése. Mindig vizsgálni kell az eltéréseket: az elszíneződések, oxidációs foltok, a páralecsapódások, kormozódás, szennyeződések veszélyeztetik a megfelelő működést.
 • Elektromos próbával a vezérléseket ellenőrizzük: a központi egység által küldött jelzések valóban beindítják-e a szükséges hang- és fényjelzést, a távfelügyeletre való átjelzést. A kézi jelzésadókat roncsolásmentes módon teszteljük.
 • Tesztelni kell az érzékelőket funkcionális és érzékenységvizsgálattal. A tűzre utaló jeleket imitáljuk: valós füstöt állítunk elő teszt aeroszollal esetleg speciálisan erre a célra kifejleszett füstölővel. Majdnem hasonló eredményt érhetünk el füstképzés nélkül teszt mágnes alkalmazásával vagy lézeres ellenőrzéssel. A gyártók számos segédeszközt kínálnak az ún. karbantartási készletben: pl 5-8 m-es magasságig alkalmazható teleszkópos karokkal is egyszerűsíthetjük, gyorsíthatjuk a karbantartási munkafolyamatot.
 • A felülvizsgálatok során gyakran a hatósági előírásokon túl a gyártók által meghatározott módszereket és eszközöket kell alkalmaznunk a teszteléskor, mert ellenkező esetben nem vállalnak felelősséget az adott eszköz üzembiztonságáért. A tűzjelző berendezések fenntartói ezekkel az előírásokkal általában csak a felülvizsgálat során találkoznak.

 

Az előírások szerint évente egyszer minden érintkezőt legalább egyszer ellenőrizni kell. Féléves karbantartás esetén értelemszerűen egy alkalommal az érintkezők legalább felét, de valamennyi zónában legalább egy érzékelőt is felül kell vizsgálni. A tűzjelző berendezések rendszeres felülvizsgálata során felmerült hibákat a karbantartóknak haladéktalanul ki kell javítani, továbbá a rendszeres karbantartási feladatokat el kell végeznie.

 

Rendszeres tűzjelző karbantartási feladatok:

 • a központba érkező kábelcsatlakozások megerősítése;
 • akkumulátorok cseréje az előírt időközönként;
 • érzékelők tisztítása;
 • a megbízhatatlanul működő, több téves jelzést adó érzékelők cseréje.

 

A dokumentálással kapcsolatos előírások szerint a munkanaplóban rögzíteni kell:

 • a felülvizsgálat, karbantartás idejét;
 • a vizsgált részegységek felsorolását;
 • az elvégzett tevékenységeket;
 • a karbantartott (tisztított, javított, cserélt) részegységeket;
 • a tapasztalt állapotot;
 • a karbantartást végző személy adatait.

 

Amennyiben a munkavédelem, tűzvédelem, környezetvédelem területéről felmerülő kérdése van keresse Debreceni központi irodánkat az 20/561-6055-es telefonszámon vagy az info@viragosvedelem.hu email címen!

 

Budapest - Miskolc - Debrecen - Kaposvár - Eger - Győr -Nyíregyháza - Pécs - Szeged - Szekszárd - Szolnok - Tatabánya - Szombathely - Veszprém - Zalaegerszeg - Kecskemét - Kelet Magyarország