Ön jelenleg itt tartózkodik: Munkavédelem / Gépek üzembehelyezése


 Cimke felhő


Partnereink

LinkBank

szakember kereső

Linkgyűjtemény


Kérdések és válaszok

Tovább a kérdések és válaszokhoz

Gépek üzembehelyezése


Gépek üzembehelyezéseA vállalkozásnál használt összes gépet, berendezést használatba vétel előtt munkavédelmi szempontból üzembe kell helyezni, valamint biztosítani kell azok időszakos munkavédelmi felülvizsgálatát. Ez lehet Időszakos Biztonságtechnikai Felülvizsgálat (veszélyes gépek) vagy Időszakos Ellenőrző Felülvizsgálat (a Mvt. 21 §-a alá nem tertozó munkaeszközök).  Ennek megtörténtét az Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelősége ellenőrzi.

Munkaeszközt üzembe helyezni, valamint használatba venni csak abban az esetben szabad, ha az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit kielégíti. Az üzembe helyezés feltétele a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat. E vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a munkaeszköz, technológia megfelel a biztonságos munkavégzés feltételeinek. A vizsgálat elvégzése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül, ezért szakember közreműködése szükséges.

Felhívjuk a figyelmet, hogy egy kereskedelemben kapható gép, vagy termelő berendezés nem felel meg automatikusan az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeinek. Sok esetben kell egy-egy kereskedelemben kapható (elsősorban hobbi célra gyártott) gép esetében az üzembe helyezést megtagadnunk! 

A munkavédelmi szempontú üzembe helyezés során:
    • megvizsgáljuk, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges dokumentációk;
    • munkabiztonsági szempontból értékeljük a géphez tartozó gépkönyv tartalmát;
    • megvizsgáljuk a gép villamos biztonságát, szerkezetét, védőburkolatok meglétét és megfelelőségét, munkahely és munkatér méretét, kezelőszervek azonosíthatóságát, valamint a funkciók jelölését;
    • megvizsgáljuk a szükséges személyi feltételek biztosíthatóságát.

A munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatot követően a veszélyes munkaeszköz, technológia üzemeltetését a munkáltatónak írásban kell elrendelnie. A veszélyes gépek listáját az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 1. számú melléklete szabályozza.


A veszélyes munkaeszköz és technológia újraindítása, áttelepítése esetén is munkabiztonsági felülvizsgálatot kell tartani, valamint legalább 5 évente biztonsági felülvizsgálatnak kell alá vetni.

A gépekhez szükséges dokumentációk:
    • Használati, kezelési és karbantartási utasítás (a dolgozó által értett nyelven);
    • EK Megfelelőségi nyilatkozat;
    • Munkavédelmi szempontú felülvizsgálat jegyzőkönyve;
    • Használatot elrendelő munkáltatói nyilatkozat;
    • A gép kezeléséről szóló oktatás jegyzőkönyvek;
    • Villamos berendezés esetén érintésvédelmi megfelelőséget igazoló jegyzőkönyv.

 A nem veszélyes munkaeszközök esetében( Mvt 21.§ -a alá nem tartozó munkaeszközök), minden munkaeszközről karbantartási naplót kell vezetni. Ezen módosítás 2012-ben került be a 14/2004(IV.19) FMM rendeletbe. Sajnos tapasztalatunk szerint a cégek jelentős része nem tudja vagy nem akar tudomást szerezni erről a változásról.

Ezen munkaeszközök karbantartási ciklusát, valamint időszakos ellenőrző felülvizsgálatának ciklusidejét a munkáltatónak kell úgynevezett karbantartási terv keretében meghatározni. A karbantartási terv hiánya, valamint az ellenörző felülvizsgálatok leszabályozatlansága munkavédelmi szabálytalanság, mely bírsággal szankcionálható!

 Amennyiben a munkavédelem, tűzvédelem, környezetvédelem területéről felmerülő kérdése van keresse Debreceni központi irodánkat az 52/541-567-es telefonszámon vagy az info@viragosvedelem.hu email címen!

Budapest - Miskolc - Debrecen - Kaposvár - Eger - Győr -Nyíregyháza - Pécs - Szeged - Szekszárd - Szolnok - Tatabánya - Szombathely - Veszprém - Zalaegerszeg - Kecskemét - Kelet Magyarország